Az egyik leghatékonyabb diéta, ha megfelelően végzed. Azért az egyik legjobb módszer, mert a diéta alatt a szervezet a zsírokból veszi fel a szükséges energiát, nem pedig az izmokat bontja ahhoz, hogy a fehérjéből szénhidrátot csináljon, amiből az következik, hogy a súlyvesztés a zsírra koncentrálódik, és nem következik be izomvesztés.
Eredetileg epilepsziás gyermekek kezelésére fejlesztették ki, az 1920-as években vezették be, egészen az 1930-as évekig használták, majd a gyógyszeres kezelések kiszorították. Az étrend lényege a magas zsír és alacsony szénhidráttartalom.
A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. Ebben az esetben a ketonok átveszik az energiahordozó szerepét a glükóz helyett. A vér és az agy magas ketonszintje (ketózis) pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez.
Hogyan csináljuk?
Ketózis akkor alakul ki, amikor a test számára kevés szénhidrát áll rendelkezésére, hogy energiát biztosítson a testi funkciók ellátásához. Értékben számolva egy napi 50 g alatti mennyiséget jelent. Ekkor a máj apró szerves molekulákat, úgynevezett ketontesteket állít elő, hogy biztosítani tudja ezáltal az optimális energiaszintet az agy, a szervek és az izomzat működéséhez.
Körülbelül 75% zsír- – 20% fehérje és 5% szénhidrát arányban kell tartanunk a tápanyag bevitelt, hogy a szervezet ketózisban legyen, de az egyénenként lehet eltérő. Valakinek kicsivel több szénhidráttal is sikerül, valakinek viszont szinte nullán kell tartania.
A ketogén diéta kezdetén fáradtnak és erőtlennek érezheted magad, és mintegy 2-6 hétnek kell eltelnie, amíg szervezeted alkalmazkodik a ketogén táplálkozási módhoz, azaz a keto-adaptáció állapotába kerül, ami egy olyan anyagcsere állapot, amelyben a szervezeted szénhidrátok helyett a zsírokat és ketonokat használja energiaforrás gyanánt. A folyamat alatt növekszik a tested szöveteinek azon képessége, hogy égessék a zsírt és hasznosítsák a ketonokat.
A diétában fogyasztható legjobb fehérjeforrások (magasabb zsírtartalmuk miatt):
- marhahús
- lazac
- egész tojás
- szalámi
- zsíros sajtok
- kolbász
- sonka
- vaj
- tejszín
- olajos magvak
Legjobb források a zsírok bevitelére:
- kókuszolaj, kókusztej
- avokádó
- egész tojás
- bio vaj
- diófélék
- magas kakaótartalmú (legalább 72%) étcsokoládé
Szénhidrátbevitel főképp zöldségekből:
- saláták
- tök
- cukkini
- petrezselyem
- uborka
- gomba
- zeller
Ha az elfogyasztott tápanyagok mennyiségét a 75-20-5 arányoknak megfelelően tartjuk, és próbálunk minél kevesebb szénhidrátfeltöltő napot beiktatni (havi 1) , ez a diéta mindenképpen a legatásosabb lehet, izomtömeg vesztés nélkül, látványos, akár havi 10 kg feleslegestől is megszabadít minket.
D.
Utolsó kommentek