Az akne és a problémás arcbőr nem csak a kamaszok problémája, felnőtt korban is sokaknál gondot okoz.  Sok esetben a felnőttkori akne kialakulásának oka a helytelen étkezésben keresendő.

A kellemetlen tünetek megjelenése felnőtt korban a stresszes helyzetekben jellemző, de okozhatja hormonális változás is, például menstruáció. A fogamzásgátlók szedése is előidézheti a bőrproblémákat, de bizonyos betegségek, vagy gyógyszerek szedése is hozzájárulhat ismételt megjelenésükhöz.

A fenti tényezők mellett legalább ennyire fontos ebben a táplálkozás.  Már az 1800-as évektől elterjedt az a tévhit, hogy a zsíros ételek, vagy például a csokoládé is okozhat aknét.

Egy kutatócsoport Pápua Új-Guinea egyik szigetének lakóit, valamint egy vadászó-gyűjtögető életmódot folytató dél-amerikai indián törzs tagjait vizsgálták és egyiküknél sem találtak aknés eseteket. Ugyanez a vizsgálat kimutatta a tejtermékekben és a magas glikémiás indexű (a vércukorszintet gyorsan megemelő) élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Több vizsgálat külön-külön is igazolta a két élelmiszercsoport hatását az aknékra.


A két vizsgált népcsoportnál azért nem találtak egyáltalán aknés esetet, mert mindkét csoport étrendje jelentősen eltért a nyugati emberekétől: főleg nyers növényekből vagy alig feldolgozott állati húsból állt, és gyakorlatilag mentes volt a magas glikémiás indexű táplálékoktól. Nem mellesleg túlsúlyos vagy magas vérnyomásos emberrel sem találkoztak. Volt kifejezetten az alacsony és a magas glikémiás étrend hatását vizsgáló kutatás. Az alacsony GI ételeket fogyasztó csoportnál nem csak az aknés tünetek csökkentek a kontrollcsoporthoz képest, hanem csökkent a testsúlyuk is.



Egy 2006-os vizsgálat több mint hatezer, 9-15 éves lány bevonásával megállapította, hogy a fokozott tejfogyasztás gyakoribb akne előforduláshoz vezet. Ugyanezen eredményre jutottak a fiúcsoport vizsgálata során is. 



A tej és a tejtermékek a faggyúmirigyeket stimuláló hormonokat tartalmazhatnak, az egyszerű, magas glikémiás indexű szénhidrátok, a cukorban gazdag ételek pedig olyan hormonális hatásokat indíthatnak el a szervezetünkben, melyek növelik az androgén hormonok termelődését, ez pedig szintén a faggyú fokozott termelődéséhez vezet.

A pattanások elleni küzdelem első lépéseként  helyes étrendre kell térnünk.  Tudatosan kerülni kell a magas glükóz tartalmú ételeket és a tejtermékeket, hogy csökkentsük az akne kialakulásának esélyét. 

A legfontosabb teljesen elhagyni mindenféle tejterméket, finomított cukrot, lisztet, magas glikémiás indexű ételeket.

Ami ajánlott: kókusztej, kókuszzsír, kókuszliszt, tojás, lehetőleg fűtajakmányon nevelt állatok húsa, mindenféle zöldség és gyümölcs, diófélék.

A ketogén és paleolit diéták ideálisak a szép és sima bőr eléréséhez és megtartásához.

D.