HIIT (High Intensity Interval Training) azaz,  intervall edzés.

edzés HIIT intervallum zsírégetés

Több kutatás is bizonyítja, hogy ez az edzésforma a leghatékonyabb zsírégetés céljából, és az erőnlétet is nagyon jól edzi. 

A titok abban rejlik, hogy az anyagcserét jóval az edzés után is pörgeti, így a zsírégető hatás az edzés után is kitart, ellenben egy monoton aerob  edzéssel, ahol a zsír energiaként történő felhasználása csak az edzés 30. perce környékén következik be. A HIIT esetében már az edzés alatt sokkal hamarabb beindul ez a folyamat, így már edzés közben is jelentősen nagyobb mennyiségű zsírt tudunk elégetni energiaként. 

Ami ennél is jobb, hogy az intenzív zsírégetés mellett nem jár katabolizmussal; azaz gyakorlatilag nincs izomvesztés - mint a legtöbb kardió jellegű edzésnél. Ez az edzés jellegéből fakad: fél - egy perces intervallumok váltják egymást; először magas intenzitású (pl. sprint), a magas azt jelenti, ami a csövön kifér, majd pihenő idő, amikor akár meg is állhatsz, a lényeg, hogy a pulzus lecsökkenjen, és legyen erő a következő körre. Ebből az következik, hogy több kalóriát égetünk el a magas intenzitású részek alatt, viszont mivel nem tart hosszú ideig, így nem kell tartanunk az izomvesztéstől.  

További előnye, hogy időt spórolhatunk az edzéseinken. Míg egy átlagos aerob edzés 60 perig tart, hogy hatása is legyen, egy intervall edzés meg van 20-25 perc alatt.

Egyetlen hátránya, hogy kezdőknek nem ajánlott. Ha nem rég kezdtél el sportolni, ne ugorj fejest a HIIT-be mert túl sok lehet.

edzés HIIT intervallum zsírégetés

Példa edzés (intervallum futás):

1.  5-10 perc bemelegítés, pl. egy laza séta.

2. Pörgessük fel a pulzusunkat 30 másodperc erejéig ; gyors futás.

3. 60 másodperc pihenő, a pulzus csökken.

4. Ebből a 30:60-as váltakozó intenzitású gyakorlatpárból végezzünk el 10 kört.

5. 5-10 perc lassú séta levezetésképp.

Onnan tudod, hogy jól dolgoztál, ha már nem bírnál egyetlen kört sem csinálni.

Ez a futás séta páros természtesen helyettesíthető más aerob gyakorlattal -akár egy edzésen belül is; szobabicikli, taposó, helyben végzett gyakorlatok, stb. Rengeteg ötletettel szolgálnak a különböző videómegosztó oldalak, hogy az edzés ne válljon unalmassá.

D.